• Nowy

Warzywa i owoce - naturalna odporność 20G

24,99 zł
Ilość

Preparat NATURALNA ODPORNOŚĆ stosuje się w celu uzyskania zdrowych i smacznych warzyw i owoców. Jest probiotykiem, który zabezpiecza rośliny przed niekorzystnym wpływem czynników stresowych. Posiada szeroki skład pożytecznych mikroorganizmów korzystnie wpływających na zdrowotność warzyw i owoców, a także stymuluje ich wzrost i rozwój. Stosowany profilaktycznie wspiera naturalną odporność.

Dlaczego warto budować odporność u warzyw, drzew i krzewów owocowych?

Przede wszystkim takie działanie ogranicza szkody powodowane przez choroby, szkodniki i inne czynniki stresotwórcze. Rośliny są mniej kłopotliwe w uprawie. Mają większy wigor, w rezultacie dają duży, a przede wszystkim zdrowy plon. Jednym ze sposobów na poprawienie odporności roślin jest stosowanie preparatów zawierających mikroorganizmy, np. „Warzywa i owoce – naturalna odporność”. Jakie dokładnie korzyści za tym idą?

 

Jakie są główne efekty stosowania preparatu NATURALNA ODPORNOŚĆ?

Ograniczenie stresu owoców i warzyw 

Wbrew pozorom wszystkie rośliny w pewnych warunkach odczuwają stres fizjologiczny. Często powracający lub stale istniejący czynnik stresotwórczy powoduje różnorodne negatywne symptomy, zaburzenia wzrostu, brak przejścia w kolejną fazę (np. niezawiązywanie główek u kapusty) i gorsze plonowanie. Dostarczenie glebie mikroorganizmów, np. pożytecznych bakterii dostępnych w „Warzywa i owoce – naturalna odporność” ogranicza skutki niekorzystnych czynników. Rośliny łagodniej reagują na nie, harmonijnie rosną i się rozwijają. Dzięki temu można cieszyć się dorodnymi plonami.

Budowanie naturalnej odporności roślin 

Większość warzyw uprawia się w cyklu jednorocznym, dlatego najważniejsze w ich przypadku jest ograniczenie stresu. U roślin wieloletnich, takich jak krzewinki, drzewa i krzewy owocowe dzięki mikroorganizmom buduje się naturalną odporność, która „działa” przez wiele lat. Są mniej podatne na suszę, poprawia się także ich mrozoodporność. Tworzy się naturalna bariera mikrobiologiczna chroniąca m.in. przed chorobami i szkodnikami. To z kolei ogranicza konieczność stosowania chemii.

Lepsza pobieralność wody i składników pokarmowych = mniejsze straty

Pożyteczne szczepy bakterii zwiększające „życie w glebie” dają wiele innych korzyści, m.in. zwiększają pobieralność wody i składników pokarmowych, tym samym ograniczając straty podczas nawadniania czy nawożenia. Warzywa, drzewa i krzewy owocowe są lepiej dożywione. Ogranicza się występowanie chorób fizjologicznych (np. wynikających z niedoboru pierwiastków). Dzięki zrównoważonemu pobieraniu składników pokarmowych, w tym mikroelementów, poprawia się jędrność, wielkość, a także smak owoców i warzyw.

 

Kiedy i jak stosować preparat mikrobiologiczny?

Preparat mikrobiologiczny stosuje się po wschodach lub posadzeniu rozsady u warzyw oraz na początku wegetacji w przypadku drzew, krzewów i krzewinek owocowych. Kolejne zabiegi wykonuje się po 2-4 tygodniach.

Ważne: Preparat należy stosować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

W opakowaniu znajduje się praktyczna miarka do odmierzania preparatu.

 

 

WAŻNE: Preparat można stosować z nawozami dolistnymi oraz ze wszystkimi środkami ochrony roślin za wyjątkiem fungicydów. Jeżeli opryskiwacz był wcześniej używany do oprysków preparatami grzybobójczymi, należy go dokładnie umyć. Roztwór cieczy roboczej sporządzić tuż przed wykonaniem zabiegu i zużyć w tym samym dniu.

10 Przedmioty